Troja-broen, Tsjekkia

 • Dramatiske lyseffekter over Vltava-elven, Tsjekkia
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Troja Bridge, Czech Republic
 • Lyskildens effektivitet

  Lyskildens effektivitet

  Hvor effektivt en lyskilde omdanner elektrisitet til lys (lm/W).

 • Forkobling

  Forkobling

  Tar hånd om strømforsyningen til lyskilden (Energy Efficiency Index EEI).

 • Lysfordeling

  Lysfordeling

  Den spesifikke lysfordelingen til Orus minimerer lystap i rommet mellom armaturen og veien. Dette er spesielt fordelaktig på broer hvor våte veiforhold (regn, tåke …) kan svekke lyset dramatisk med høyt monterte armaturer.

 • Systemeffektivitet

  Systemeffektivitet

  Den kvalitative kombinasjonen av optisk og termisk kontroll i armaturen (armatur lm/W).

 • Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse: Lyset tennes og slukkes automatisk ved bevegelse. Fravær: Lyset slås automatisk av og må slås på manuelt.

 • Dagslys

  Dagslys

  Justering av det kunstige lyset basert på dagslysinnfall.

 • Konstantlys

  Konstantlys

  Funksjon som sikrer riktig belysningsnivå i hele vedlikeholdsperioden.

 • Oppgave/Scene

  Oppgave/Scene

  Brukeren kan angi scener og tilpasse belysningen til ulike arbeidsoppgaver.

 • Tidsstyring

  Tidsstyring

  Automatisk slukking kan installeres slik at alt lys slås av i definerte tidsperioder.

 • Oppgavebelysning

  Oppgavebelysning

  Hver armatur i et oppsett har en bestemt oppgave og mål. Dette maksimerer effekten ved at lyset ikke blir spredt over for mange objekter og områder, noe som ville gitt for sterkt lys og strølys.

 • Belysningssone

  Belysningssone

  Belysningen deles inn i soner avhengig av bevegelsesmønstre og/eller dagslysinnfall.

 • Vedlikeholdsplan

  Vedlikeholdsplan

  Vedlikehold skal utføres i henhold til produktets alder, ytelse og omgivelser.

 • Spillys

  Spillys

  Plasseringen av E/fact-armaturene i buene med tett strålekontroll og lavt monterte Orus’ maksimerer nyttelys ved å minimere mengden spillys. Det manglende spillyset kan observeres mot elvens mørke på begge sider av broen.

 • Refleksjon

  Refleksjon

  Lyset reflekteres fra overflatene i rommet.

 • Synlig energimåling

  Synlig energimåling

  Resultater av tiltak vises raskt i form av økt eller redusert energiforbruk.

Den nyåpnede Troja-broen tegner til å bli en stor attraksjon i Praha, Tsjekkia. Den imponerer både turister og innbyggere som den eneste broen over Vltava-elven uten pilarer. Den unike bueformede strukturen er 200 m lang og omfatter et dobbelt trikkespor og fire kjørefelt for biler, fotgjengere og syklister. Broen er flott på dagtid, men om natten blir den virkelig levende når effekten til den nøye utformede belysningen kommer til sin rett.

Mål for belysningen

Designerne fra Studio Koutský Architekti forsto på prosjektutformingen at lyset og belysningen av broen ville spille en viktig rolle for helhetsinntrykket og effekten for konstruksjonen. I jakten på den perfekte belysningsløsningen jobbet arkitekt Mr. Kábrt sammen med Walter Jagsch, lysdesigner hos Thorn Lighting, for å skape en lysdesign som passer den intrikate strukturen til ledningsnettet.

Belysningsløsning

Det ble besluttet at det ville oppstå dramatiske effekter ved ganske enkelt å bruke fire fargetemperaturer i lysdesignen, fra den varmeste hvite på toppen av buen til den kaldeste i belysningen av nedre deler av brostrukturen. I buene til broen er E/Fact innfelte lyskasterkasser (2000 K) montert i bakken. I kombinasjon med de belyste broopphengene skaper de et uforglemmelig uttrykk. Med sin lave kontakttemperatur og presisjonsopptikk opplyser E/Fact også trikkesporene. Det var utfordrende å finne en løsning for å plassere produktene trygt samtidig som det var lett å komme til for vedlikehold.

Orus-armaturer ble valgt for å lyse opp veien og fortauet. Ved hjelp av en fargetemperatur på 3000 K skapes en synlig kontrast med belysningen av buen. Orus' lave monteringshøyde på kun 0,9 m er diskret og sørger for at lyset integreres i landskapet uten å forstyrre den strukturelle designen til broen.

På grunn av den unike Flat Beam®-teknologien produserer Orus en presis lysstråle som gir et komfortabelt lys for sjåførene uten å blende trafikantene. Samtidig lyser den opp veibanen og sykkelveien. For enkel tilgang er Orus-armaturene plassert på hengslede kasser som skjuler og beskytter ledningene.

I rekkverkene er det installert E/Fact LED (5700 K), både for dekorativ belysning og opplysing av fortauene. Armaturene er plassert én meter fra hverandre, slik at de kan lyse opp sidekantene og samtidig skape en unik design med det karakteristiske omrisset av broen.

Ved foten av broen på begge sider er det installert Contrast R-lyskastere med antirefleksoptikk. Det kjølige, hvite lyset med en fargetemperatur på 5500 K skaper det kuleste elementet i belysningsløsningen. Brodekket er visuelt opplyst nedenfra slik at det skapes en optisk illusjon av at broen svever over elven.

Resultater og fordeler

Det samlede resultatet er slående og inntrykket forsterkes gjennom reflekser og speilvending av Vltava-elven. Bruk av høypresisjonsoptikk og lavenergiarmaturer sikrer bærekraften til denne flotte lysinstallasjonen. Mr. Kábrt forklarer: “Vi ser allerede at de besøkende forsøker å finne den perfekte vinkelen for å fotografere dette nye landemerket; belysningen gjør denne nydelige strukturen levende.”

Nøkkelfakta

• En blanding av fargetemperaturer fra 2000-5700 K ble anvendt for å skape en dramatisk lyseffekt
• Produkter som ble anvendt er Orus, E/Fact, E/Fact LED og Contrast R
• Troja-broen er den eneste broen over Vltava-elven uten pilarer