Hjem / Løsninger / Referanseprosjekter / Helsesektoren / Tannlegeskolen, Aarhus, Danmark

Tannlegeskolen, Aarhus, Danmark

 • School of Dentistry, Aarhus, Denmark
 • School of Dentistry, Aarhus, Denmark
 • School of Dentistry, Aarhus, Denmark
 • School of Dentistry, Aarhus, Denmark
 • School of Dentistry, Aarhus, Denmark
 • Lyskildens effektivitet

  Lyskildens effektivitet

  Hvor effektivt en lyskilde omdanner elektrisitet til lys (lm/W).

 • Forkobling

  Forkobling

  Tar hånd om strømforsyningen til lyskilden (Energy Efficiency Index EEI).

 • Lysfordeling

  Lysfordeling

  Lys formes og styres ved hjelp av en optikk som sender lyset i optimal retning for formålet.

 • Systemeffektivitet

  Systemeffektivitet

  Den kvalitative kombinasjonen av optisk og termisk kontroll i armaturen (armatur lm/W).

 • Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse: Lyset tennes og slukkes automatisk ved bevegelse. Fravær: Lyset slås automatisk av og må slås på manuelt.

 • Dagslys

  Dagslys

  Justering av det kunstige lyset basert på dagslysinnfall.

 • Konstantlys

  Konstantlys

  Funksjon som sikrer riktig belysningsnivå i hele vedlikeholdsperioden.

 • Oppgave/Scene

  Oppgave/Scene

  Brukeren kan angi scener og tilpasse belysningen til ulike arbeidsoppgaver.

 • Tidsstyring

  Tidsstyring

  Automatisk slukking kan installeres slik at alt lys slås av i definerte tidsperioder.

 • Oppgavebelysning

  Oppgavebelysning

  Belysning av det aktuelle arbeidsområde med riktig mengde lys.

 • Belysningssone

  Belysningssone

  Belysningen deles inn i soner avhengig av bevegelsesmønstre og/eller dagslysinnfall.

 • Vedlikeholdsplan

  Vedlikeholdsplan

  Vedlikehold skal utføres i henhold til produktets alder, ytelse og omgivelser.

 • Spillys

  Spillys

  Alt lys som ikke treffer tiltenkt mål, er spillys.

 • Refleksjon

  Refleksjon

  Lyset reflekteres fra overflatene i rommet.

 • Synlig energimåling

  Synlig energimåling

  Resultater av tiltak vises raskt i form av økt eller redusert energiforbruk.

Skreddersydd lys til Tannlegeskolen i Aarhus

I forbindelse med renoveringen av 10 undervisningsklinikker på Tannlegeskolen i Aarhus spesiallaget Thorn en ny takarmatur. Med i alt 500 nye armaturer sier skolen farvel til et gult og søvnig uttrykk og tilbyr isteden lyse og innbydende lokaler til sine lærere, studenter og pasienter, samtidig som de overholder de spesielle belysningskrav som gjelder for tannpleie. Den spesiallagede armaturen, Dentist, utmerker seg blant annet med sin høye effekt. Det forbedrer lysnivået vesentlig med kun halvparten så mange armaturer som Tannlegeskolens tidligere løsning. Resultatet er bedre belysning og stor energibesparelse samt mindre investering i antall armaturer.

Dentist armaturen er dessuten lukket og har en glatt overflate, som rengjøring enklere. Armaturen er også lett å åpne, så personalet raskt og enkelt kan skifte lyskilde.

Teknisk avskjerming forhindrer blending
Utskiftningen av armaturene skjer i forbindelse med en felles renovering av Tannlegeskolens 10 undervisningsklinikker. Med bakgrunn i en full mock-up-test på en av klinikkene godkjente en brukergruppe fra skolen Dentist-armaturen. Den mikroprismatiske avskjermningen sikrer at lyset blir mykere og spres jevnt i rommet. 

”Lyset har forvandlet rommene totalt, slik at vi i dag har en rekke lyse lokaler med et rent og innbydende uttrykk. Samtidig lever lyset opp til kravene til lysnivå og fargegjengivelse, uten at pasientene blir blendet. Lyset minner om naturlig dagslys, noe som er nødvendig når studentene utfører fargeprøver på foreksempel fyllinger,” forklarer sikkerhetsleder Erling Østergaard fra Tannlegeskolen ved Aarhus Universitet.

Belysning sender brukerne på en tidsreise
Det forbedrede lysnivået i Tannlegeskolens undervisningsklinikker er også en fordel for lærere og studenter som befinner seg i lokalene åtte timer om dagen. Brukerne merker en tydelig forskjell i klinikkene som stammer fra 1958 og sist ble renovert i begynnelsen av 80-tallet.

”De renoverte klinikkene ligger side om side med noen av de klinikkene som står for tur. Det gjør kontrasten svært synlig. Når vi beveger oss fra det nye til det gamle er det som en tidsreise tilbake til 70-tallet med en søvnig, gul belysning. Derfor virket den nye belysning også kraftig i begynnelsen, men alle er nå enige om at lyset bidrar til et bedre arbeidsmiljø” forteller Ulla Lindtoft, som er underviser- og studieleder ved tannpleieutdannelsen ved Tannlegeskolen i Aarhus.

Tett samarbeid bak utvikling
Utviklingen av Dentist-armaturen har foregått i samarbeid med Tannlegeskolens ingeniørrådgiver ALECTIA, som sammen med skolen har definert krav til for eksempel effektivitet, fargegjengivelse, vedlikehold og rengjøring.

”Belysningen skulle først og fremsts overholde de gjeldende standarder i den danske standarden DS705, som beskriver lysforholdene i tannlegeklinikker. Det betyr blant annet en god fargegjengivelse, som krever en høy virkningsgrad, uten at lyset blender pasientene i stolen. Samtidig ønsket vi at armaturene skulle bygges inn i taket slik at vi kunne sikre god hygiene” forteller Erling Østergaard.

De første fire undervisningsklinikkene fikk installert Dentist-armaturene i slutningen av 2010, mens de resterende klinikkene på Tannlegeskolen i Aarhus skal etter planen ferdigstilles i løpet av 2012.