Hjem / Om oss / Nyheter / Spørsmål man bør stille i forbindelse med ethvert skolebelysningsprosjekt

Spørsmål man bør stille i forbindelse med ethvert skolebelysningsprosjekt

Feb 24, 2021

Fra klasserom og toaletter til ganger og kantiner – her er de viktigste tingene du må ha styr på!

Thorn_Schools-Out_Banner_Article-10Questions_310x310px.jpg

1. Hvilke standarder gjelder?

Den viktigste europeiske standarden for innendørs arbeidsbelysning er EN 12464-1. Her angis bl.a. de anbefalte lysnivåene og blendingsgrensene for ulike områder og aktiviteter. I tillegg til denne standarden forholder vi oss også til anbefalingene i Lys & Rom samt Arbeidsmiljølovens krav.

2. Hvordan utnytter man naturlig lys best mulig?

Naturlig lys er fantastisk – og gratis. Skolene bør satse på å bruke det som sin primære lyskilde og sørge for at det fungerer hånd i hånd med kunstig belysning. Dagslys er ikke bare gratis, det fremmer også komforten og konsentrasjonen og gir folk en forbindelse til omverdenen. Bruken av enkel styring inklusiv automatisk lysdemping bidrar til å spare energi når det er tilgjengelig dagslys samtidig som det gir et bra læringsmiljø.

«Tenk på hvordan armaturer og styring kan oppfylle behovet i de enkelte lokalene.»

3. Hvordan skal hvert enkelt område brukes?

Når belysningen på en skole skal designes, kan du bli bedt om å levere løsninger på alt fra klasserom og toaletter til fellesområder og aulaer. Kravene til disse varierer med hensyn til læring, utseende, sikkerhet og andre forhold. Visse lokaler må være fleksible, f.eks. klasserom som skal kunne innrettes til gruppearbeid eller presentasjoner, eller aulaer som kan benyttes til mange forskjellige arrangementer. Tenk over hvordan armaturer og styring kan tilgodese hvert enkelt områdes behov.

4. Hvilke egenskaper har takene?

Takhøyden og taktypen er avgjørende faktorer for alle lysinstallasjoner. I områder der det er høyt til taket er det mulig å benytte pendelarmaturer som Thorns Punch, som bidrar til å skape balanse mellom direkte og diffust lys. Andre forutsetninger kan kreve tett takmontering eller forsenket montering.

«Skolebelysning handler ikke bare om å kunne se skrivebordet og papiret – men om å se hverandre.»

 

5. Vil ansiktsmodelleringen være tilstrekkelig?

Skolebelysning handler ikke bare om å kunne se skrivebordet og papiret – men om å se hverandre. God kommunikasjon bygger på god ansiktsmodellering, noe som oppnås ved å balansere diffust og direkte lys. Hvis lyset er for retningsbestemt, blir skyggene for harde, men hvis lyset er for diffust, føles rommet tamt og ansiktsmodelleringen blir ikke klar nok. Modelleringsindeksen defineres av forholdet mellom den sylindriske belysningen og den horisontale belysningen i hodehøyde. Et forhold på > 0,3 og < 0,6 (eller nærmere 0,5 for undervisningslokaler) sikrer en passende modellering.

6. Hvordan kan energiforbruket minimeres?

Hvor stort energiforbruk har belysningsløsningen din? LED-armaturer i høy kvalitet er svært energieffektive, noe som bidrar til å holde levetidskostnadene nede. Thorns LED-armaturer har lang levetid og krever minimalt vedlikehold. En passende bruk av styresystem bidrar til å redusere energiforbruket enda mer, noe som minimerer kostnadene og CO2-utledningen (se spørsmål 7).

7. Hvordan kommer lyset til å styres?

Uansett om det er klasserommet, gangen eller aulaen som skal belyses – et styresystem muliggjør situasjonstilpassede belysningsløsninger, noe som gjør det fleksibelt og effektivt. Thorns basicDIM Wireless gjør det mulig å implementere styring uten å trekke nye kabler, og belysningen kan styres fra en mobil, iPad eller via et veggpanel.

“Høykvalitets belysningsprodukter bygges med framtiden i sikte”

 

8. Kan folk se godt nok til å finne veien ut i en nødsituasjon?

Skoler, akkurat som andre bygninger, er lovmessig forpliktet til å ha nødbelysning og sørge for at den testes og vedlikeholdes regelmessig. Uansett om nødbelysningens funksjonalitet er integrert i standardutstyret eller som et eget lysanlegg, må den utformes slik at personer raskt og sikkert kan forlate bygningen ved strømsvikt. Den beste nødbelysningen tilbyr lang levetid, maksimal fleksibilitet, høy effektivitet med den nyeste LED-teknologien samt tidsbesparelse pga. enkel installasjon og enkelt vedlikehold.

← Tilbake til oversiktsside