Hjem / Om oss / Nyheter / LED kit i gamle lysrørarmaturer!

LED kit i gamle lysrørarmaturer!

  • Kystbygarasjen_01.jpg
Jan 23, 2023

Thorn Lighting har utviklet og levert en innovativ løsning for Kystbygarasjen i Straume, - som er bærekraftig og har med seg en rekke fordeler.

Thorn Lighting har utviklet og levert en innovativ løsning for Kystbygarasjen i Straume, - som er bærekraftig og har med seg en rekke fordeler.

Prosjektet på Kystbygarasjen er et meget godt eksempel på gjenbruk av gammel armatur som både er kostnadseffektiv og energibesparende. Totalt 920 stk THORN EP-2 som vi leverte i 2014 med 2x49W lysrør, ble oppgradert med nye «Plug & Play» LED-kit hvor installasjonen ble utført av Bravida. Det finnes stadig titusenvis av slike EP-2 fra THORN rundt om i Europa, ikke minst her i Norge.

Bakteppet for dette prosjektet var et ønske fra Kystbygarasjen om reduserte utgifter til energi, samt at lysrør blir forbudt i 2023. Før oppstart av prosjektet ble det også vurdert å bytte til helt nye LED-armaturer, men det ble tidlig konkludert at tids-og miljøbesparelsen på utskifting av kun innmaten var vesentlig mer interessant.

En løsning med vårt nye LED-kit gir dessuten en rekke fordeler sammenlignet med å putte inn nye «LED-rør», altså erstatningslamper, i gamle lysrørarmaturer. Først og fremst har elektronikken i eldre armaturer ofte en levetid på 50.000 timer, hvor videre drift med 50.000 timer med LED-rør er lite sannsynlig. En eventuell ombygging til 230V spenning rett på lysholdere krever testing, samsvarserklæring og garantisvar fra den som foretar ombyggingen. Dimmemulighetene er begrenset, og lysnivået er faktisk vesentlig lavere på de fleste slike erstatningslamper.

Vårt anbefalte alternativ er derfor å skifte ut hele innmaten i armaturen. LED-kit’et består av en plate med LED-modul og optikk på den ene siden, og driver med koblingsplint på den andre siden. Selv med økt lysnivå, gir løsningen vår en energibesparelse på hele 46 kilowatt (!) som med dagens energipris utgjør mer enn 1 million kroner i strømbesparelser årlig for Kystbygarasjen. Disse tallene er dessuten før man tar lysregulering i betraktning. Den nye løsningen kommer med 5 års garanti og har en forventet levetid på 100.000 timer.

Montasjen ble utført av et arbeidsteam på 3 personer, hvor de på forhånd antok å kunne oppgradere 70 armaturer daglig. Realiteten ved endt prosjekt viser at de jobbet enda mer effektivt og i gjennomsnitt oppgraderte 150 per dag! Alle involverte i prosjektet har vært svært fornøyde med gjennomføringen og det endelige resultatet, sier Henning Haaland, Key Account Manager i THORN.

Montør Victoria Bjørge fra Bravida har laget en flott video som viser montasjejobben og det flotte resultatet.

Ta gjerne kontakt med THORN for informasjon dersom løsningen kan være aktuell for ditt prosjekt!

← Tilbake til oversiktsside