Hjem / Om oss / Nyheter / BELYSNING FOR DEN MODERNE SKOLEN

BELYSNING FOR DEN MODERNE SKOLEN

  • TLG_PNCH_P_PENDEL.tif.png
  • 55cb19d3d4b65a2fa7a75911f816135d-intermediate-dim530x-pageNone-cropNone.png
  • TL_2103_NA_ICO_GRA_Luminance_contrast_suspended.tif.png
Mar 01, 2021

Dagens moderne læringsmiljø bør være fleksibelt, tilpasset moderne teknikk og utformet for å engasjere elever, støtte lærere og selvfølgelig strebe etter en redusert energibruk.

Men hva kan gjøres for å forbedre eksisterende skoler og universiteter, og hvordan kan oppdatering av belysningen forbedre opplevelsen for alle, verne om miljøet – og dessuten spare penger?

Ansvarsfull agering i forhold til miljøet

Hos Thorn opptrer vi miljøansvarlig. Det påvirker ikke bare materialene vi benytter og produksjonsprosessene våre, men også belysningsløsningene vi skaper. Gjennom teknisk innovative og intelligent styrte løsninger hjelper vi kundene våre med å optimere energibruken.

 

Best komfort i klasserommet

Ikke alle fasiliteter har moderne armaturer, og eldre, ineffektiv og uegnet belysning kan ha en svært negativ effekt på læringsmiljøet. Ved å oppgradere til moderne LED-armaturer kombinert med styresystem og sensorer kan man forbedre kostnadseffektiviteten sin, og samtidig redusere miljøpåvirkningen – og ikke minst skape forutsetninger for et gunstig læringsmiljø.

Ved utformingen av et nytt prosjekt eller et renoveringsprosjekt er det viktig å planlegge belysningen slik at blending unngås, og ved å velge egnede armaturer og plasseringer. Målet er å forbedre den visuelle komforten for elever og personale.

Pendelarmaturer gjør at lys kan rettes mot taket, noe som gir en reflektert generell belysning, i motsetning til innfelte løsninger, f.eks. LED-paneler. En innfelt løsning gir en høy kontrast mellom den lysende overflaten på armaturen og det ikke-belyste og dermed mørke taket.

En belysningsløsning som omfatter pendelarmaturer, har naturlig en økt andel vertikalt lys. For å forbedre det helhetlige resultatet ytterligere kan man med fordel utvide belysningsløsningen med asymmetriske downlights for belysning av vegger, og dermed ytterligere minke kontrastforskjellene.

Kontrastforholdet i fokus

Rent teknisk snakker man om å strebe etter et forhold mellom taket og den lysende overflaten i armaturen på 1:10. Dette oppnås ved å benytte en pendelarmatur med tilstrekkelig mengde opplys og en bred lysfordeling på opplyset. Når belysningsløsningen bare består av en innfelt armatur, er kontrastforholdet mellom tak og den lysende overflaten i armaturen snarere 1:100.

Armaturer som forårsaker blending, er i strid mot det svenske Arbetsmiljövärkets forskrifter (AFS 2009: 2). I § 11 angis det at «blending må unngås så vidt  mulig» for å gi gode arbeidsforhold til fordel for både ansatte og arbeidsgivere.

 

Fleksibel løsning ved hjelp av Punch

Punch armaturen fra Thorn er et glimrende valg for et bredt spekter av renoveringsprosjekter og bruksområder. Takket være den spesielle lamelloptikken rettes lyset mot arbeidsområdene på en effektiv måte, og med perfekt blendingskontroll. Det direkte lyset kombineres med indirekte lys for å skape et komfortabelt lysmiljø. I Punch-familien finnes til og med en tavlearmatur med asymmetrisk lysfordeling. Samtlige Punch-armaturer finnes med DALI i standardsortimentet.

← Tilbake til oversiktsside