Wembley Stadium, UK

Produkter

 • Tilpasset LED-lyssystem for Wembleys ikoniske bue
 • Wembley Stadium, UK
 • Wembley Stadium, UK
 • Lyskildens effektivitet

  Lyskildens effektivitet

  Hvor effektivt en lyskilde omdanner elektrisitet til lys (lm/W).

 • Forkobling

  Forkobling

  Tar hånd om strømforsyningen til lyskilden (Energy Efficiency Index EEI).

 • Lysfordeling

  Lysfordeling

  Lys formes og styres ved hjelp av en optikk som sender lyset i optimal retning for formålet.

 • Systemeffektivitet

  Systemeffektivitet

  Den kvalitative kombinasjonen av optisk og termisk kontroll i armaturen (armatur lm/W).

 • Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse/Fravær

  Tilstedeværelse: Lyset tennes og slukkes automatisk ved bevegelse. Fravær: Lyset slås automatisk av og må slås på manuelt.

 • Dagslys

  Dagslys

  Justering av det kunstige lyset basert på dagslysinnfall.

 • Konstantlys

  Konstantlys

  Funksjon som sikrer riktig belysningsnivå i hele vedlikeholdsperioden.

 • Oppgave/Scene

  Oppgave/Scene

  Brukeren kan angi scener og tilpasse belysningen til ulike arbeidsoppgaver.

 • Tidsstyring

  Tidsstyring

  Automatisk slukking kan installeres slik at alt lys slås av i definerte tidsperioder.

 • Oppgavebelysning

  Oppgavebelysning

  Belysning av det aktuelle arbeidsområde med riktig mengde lys.

 • Belysningssone

  Belysningssone

  Belysningen deles inn i soner avhengig av bevegelsesmønstre og/eller dagslysinnfall.

 • Vedlikeholdsplan

  Vedlikeholdsplan

  Vedlikehold skal utføres i henhold til produktets alder, ytelse og omgivelser.

 • Spillys

  Spillys

  Alt lys som ikke treffer tiltenkt mål, er spillys.

 • Refleksjon

  Refleksjon

  Lyset reflekteres fra overflatene i rommet.

 • Synlig energimåling

  Synlig energimåling

  Resultater av tiltak vises raskt i form av økt eller redusert energiforbruk.

Thorn og Wembley Stadium lyser opp Wembleys sports-/musikkarrangementer i verdensklasse.

Som en av de mest moderne og fantastiske arenaer i verden, ble Wembley Stadium connected by EE åpnet i 2007 og er reist der den tidligere Wembley Empire Stadium sto. Det ble revet i 2003. Wembley Stadium er et UEFA-stadion i kategori fire og er vertskap for store fotballkamper samt andre store sports- og musikkarrangementer. Med 90 000 seter, 34 barer, 98 kjøkkener, 8 restauranter og 688 mat og drikke-stasjoner, er det det største stadionet i Storbritannia og det nest største i Europa.

Thorn har siden 1970-tallet vært belysningspartner for Wembley Stadium. Det startet med belysning for Empire Stadium, og i 2007 leverte Thorn mesteparten av armaturene til det nye stadionet. I 2004 fikk Thorn full godkjennelse til å levere belysningen til Wembley Stadium etter en vellykket anbudsprosess, som involverte utføring av belysningsberegninger for hvert rom og område (bortsett fra nødlysskilt) ved hjelp av den spesifikke lyspakken AG132.

Noen nylige høydepunkter: Buebelysning

I 2014 skiftet Thorn ut belysningen til stadionets ikoniske bue med et tilpasset LED-lyssystem designet for farger samt spesielle bevegelige lyseffekter.

Den nye belysningen betyr at buen kan belyses på fargerike måter i det uendelige. Roger Maslin, adm.dir. hos Wembley National Stadium Ltd, forklarer: "Vi kan nå bruke buen til å skape store, spennende og morsomme uttrykk som kan ses over hele London. Med så mange lysscener er mulighetene fantastiske. Fra georgskorset og lagets farger for å markere mål under store kamper, til faste og bevegelige farger for spesielle hendelser samt bedriftsfargene til vår sponsor EE og veldedige samarbeidspartnere. Belysningen er varierende og spennende."

Pat Holley, senior belysningsdesigner hos Thorn, som bidro til utformingen av lysdesignopplegget gjennom hele prosjektet, forklarer: "Buens lyssystem består av en dynamisk lyskaster med røde, grønne, blå og hvite LED-brikker. 50 % av LED-brikkene er hvite og resten består av like mengder røde, grønne og blå. Dette gjør at buen har ubegrenset med lyseffekter - både dynamiske og statiske - med farger og bevegelser tilpasset arrangement og begivenhet." Kevin Stubbs, teknisk sjef i Storbritannia, tilføyer: " Det var viktig for Wembley å få det nye “hvitere” LED-lyset til å passe med hvitfargen til det gamle metallhalogensystemet. Vi måtte derfor justere den hvite LED-fargen for å oppnå denne ensartetheten."

Wembleys interne underentreprenør, Hollandia - som er eksperter på tilgangen og vedlikeholdsbehovene til buen - installerte den nye belysningen, som omfattet 228 RGBW LED lyskastere. For at installeringen skulle gå raskere, koordinerte og designet Thorn en egen brakett slik at de eksisterende festeanordningene kunne brukes. Kjernen i den nye belysningsløsningen er styringssystemet, designet av Thorn og en samarbeidspartner, som virkeliggjør de uendelige mulighetene til LED-lysinstallasjonen.

Banebelysning

408 Mundial 2KW lyskastere lyser opp stadionets fantastiske bane og tilbyr seks innstillinger:

 • Konsert
 • Vedlikehold/nødlys konsert
 • FA-klasse III
 • Premier Leage
 • UEFA/nødlys TV-sending
 • FIFA/HDTV

Mundial er en kraftig høyytelseslyskaster som er spesialutformet for sportsarenaer og belysning av store områder. Med forskjellige størrelser på lyskildene får man større fleksibilitet med hensyn til lumenpakke, fargegjengivelsesindeks og fargetemperatur. Lyskasterne på Wembley kan stilles inn på 63 000 lux med en gjennomsnittlig vertikal kamerabelysning på 2626 og ensartethet på 0,7. Mundials åpning på baksiden og automatiske strømutkobling gjør den enkel å installere og vedlikeholde.

Noel Whiffin, nøkkelkundesjef hos Thorn Lighting, forklarer hvordan belysningsdesignen for banebelysningen krevde grundige overveielser: "under en inspeksjon av Wembley-banen så vi at bærebjelkene på den ene siden av stadionet som skulle støtte det delvis lukkede taket, ville stå i veien for for lyskasterne. Vi samarbeidet derfor med vår programvarepartner Lighting Analysts, for å lage en full modell av portalbjelkene slik at vi ikke behøvde å flytte lyskasterne etter installering. Dette medførte at hindringen for lyskasterne var mindre enn 5 % og at belysningsdesignen oppfylte alle FIFA-krav. Lyskasterne er montert med to festeanordninger – sentral bolt og festevaier – og er montert med opp til tre lyskastere i høyden. For å eliminere sjenerende lys fra lyskastere i nærheten bidro vi til utforming av lyskasser for å unngå at strålene ble uklare."

Belysning av publikumsområdet

Publikumsbelysning anvendes for alle seks baneinnstillinger i forskjellige oppsett ved bruk av Troika 400W metallhalogenopplys og -nedlys. Troika er en asymmetrisk lyskaster med flatt glass for lyskilder på 250-600 W med en justerbar armaturholder. Den er ideell for sportsbelysning og minimerer lysforurensing og & blending med enestående lyskontroll. Hvert lyskildealternativ tilbyr fire ulike lysfordelinger for fleksibilitet og ytelse. Til opp-/nedbelysningen av publikumsområdet er Troika lyskastere montert på innsiden av overbygget, mens for oppbelysning av taket er Troika montert på baksiden av øvre del av publikumsområdet. Publikumsbelysningen omfatter flere elektriske nødaggregater.

Produkter som er brukt

Bue

Tilpasset RGBW LED-flombelysning

BaneMundial
PublikumsområdeTroika
FasadeKontrast R
Veggen rundt Via
Under publikumsområdet Flombelysning
Servicevei og lastebilparkHipak Pro LED
LastebilparkAquaforce LED
EE-salongChalice
Inngangsparti og resepsjonsdiskChalice LED